OLLI JUNES

10 parasta luontokuvaus vinkkiä – esimerkkikuvat!

Table of Contents

Luontokuvaus on palkitseva ja haastava harrastus. Vaikka kauniin luonnonmaiseman kuvaaminen voi tuntua instafiidiä seuraamalla helpolta, täydellisen kuvan ottaminen vaatii kärsivällisyyttä, kokemusta ja taitoa. Harva ymmärtää kuinka valtavat määrät aikaa ja valmistautumista hyvien luontokuvien ottaminen vaatii.

Jos olet pohtinut mitä luontokuvauksen aloittaminen vaatii, tämä opas antaa sinulle työkalut ja tekniikat parempien luontokuvien ottamiseksi ja harrastuksen aloittamiseksi. 

Käymme läpi seuraavat asiat:

Vinkki 1: Hanki budjettiisi ja tarpeisiisi sopivat kameravarusteet ja tutustu niihin rauhassa
Vinkki 2: Tutustu paikkakuntasi mielenkiintoisiin kuvauspaikkoihin ja suunnittele kuvaus etukäteen
Vinkki 3: Käytä oikeita asetuksia
Vinkki 4: Kiinnitä huomiota säähän, valon suuntaan ja valo-olosuhteisiin
Vinkki 5: Rajaa kuva ja korosta viestiäsi
Vinkki 6: Käytä suodattimia parantaaksesi kuviasi
Vinkki 7: Käytä jalustaa
Vinkki 8: Kuvaa RAW-muodossa
Vinkki 9: Kuvankäsittely valokuvauksessa
Vinkki 10: Kokeile, opi ja pidä hauskaa luonnossa valokuvaten!

Tässä on 10 parasta vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun luontokuvauksen parissa:

Canon 5DM2 ja 70-200 f4/L

Kuvassa Canon 5DM2 ja Canon EF 70-200 f4/ -linssi vuodelta 2015. Tuon paketin tänä päivänä saa varmasti alle tonnilla. 

Vinkki 1: Hanki budjettiisi ja tarpeisiisi sopivat kameravarusteet ja tutustu niihin rauhassa

On olemassa sanonta harrastuksista: “Jos harrastuksesi ei vie kaikkia rahojasi, ei se ole harrastus”.

Valokuvaus on harrastus, jossa kaluston paraneminen parantaa harrastuksen mielekkyyttä. Harrastus kannattaa aloittaa kuitenkin peruasioista, jopa taskusta löytyvällä älypuhelimella. Järjestelmäkamera itsessään ei saa sinua valokuvaamaan jos sinulla ei ole vetoa harrastuksen pariin. 

Älypuhelimesta on helppo hypätä edullisiin käytettyihin järjestelmäkameroihin ja myöhemmin puoliammattilais- tai ammattikameroihin. 

Puhelimen jälkeen alkuun pääsee 600-800€:lla johon löytyy laaja valikoima perustason järjestelmäkameroita. Nopealla tsekkauksella ylläolevan kuvan runko ja 24-70 f2.8/L -objektiivi oli myynnissä yhteishintaan 750€ Tori.fi:ssä.

Käytetyistä kameroista hyppäys kalliimpiin kamerarunkohin ja objektiiveihin nostaa kokonaisbudjetin yli 2500€:n. Esimerkiksi nykyinen Sony A7 IV -runko oli ostohetkellä 2900€ ilman objektiivia, muistikorttia ja lisäakkua.

Objektiivit ammattipäässä alkavat hinnoittelultaan myös 1500€/kpl ylöspäin. Tämä johtuu siitä että optiikan valmistaminen aukolla f4 ja f2.8 -välillä on huomattavasti kompleksisempaa ja tämä lisää muun muassa objektiivien hintoja. Sinä päätät millä on merkitystä, esimerkiksi f2.8:lla kameran kennolle tulee tuplat enemmän valoa kuin f4:lla.

Varmista, että ymmärrät, miten kamerasi toimii ja kuinka käytät kaikkia ominaisuuksia. Moni voi ostaa nykyään ohjelmoitavan lankalaukaisimen kuvatakseen pidemmän valotusajan kuvia tietämättä, että kyseinen ominaisuus löytyy jo kamerasta sisältä. Lue ohjekirja, katso verkosta tutoriaalit ja harjoittele kameran käyttöä eri tilanteissa, jotta tunnet sen täysin.

Luonnossa tilanteet tapahtuvat pääosin nopeasti, eikä sinulla ole aina mahdollista testata asetuksia. Yksi hyvä paikka treenata kuvausta on kotipiha ja sen kasvit ja eläimet.

Kesäyön aurinko Rovaniemellä Lapissa

Kesäyön aurinko kuvattuna Rovaniemeltä Kuninkaanlaavulta. Halusin ajoittaa kuvaushetken nimenomaan siten, että aurinko kohdistuisi keskelle Ounasjokea. Kuninkaanlaavu on suosituimpia retkeilykohteita Rovaniemellä jonne on muutaman kilometrin matka keskustasta.

Vinkki 2: Tutustu paikkakuntasi mielenkiintoisiin kuvauspaikkoihin ja suunnittele kuvaus etukäteen

Mene kameran kanssa ulos niin usein kuin mahdollista. Mitä enemmän aikaa vietät ulkona, sitä enemmän opit tuntemaan luontoa ja mahdollisuutesi löytää mielenkiintoisia kuvauskohteita paranevat.

Olen tutkinut paljon maastojaa erilaisten karttasovellusten, instagramin ja oppaiden avulla. Kannattaa ottaa kartta kauniiseen käteen ja painella luontoon. Paikkakuntasi kaupunki usein on tehnyt puistoista ja luontokohteista hyvä oppaat ja listat mistä aloittaa luontoon tutustuminen. Esimerkiksi ensimmäiset omat pöllöhavaintoni löysin tämmöisten oppaiden avulla. Oppaat antoivat suurpiirteisen käsityksen suopöllön sijainnista ja loput oli tuuria.

Nyt tiedän että esimerkiksi suopöllö on tietyssä paikassa ja oman sijoittumiseni osaan halutessani asettaa maastoon valon suunnan suhteen. Ensimmäisen suopöllökuvani havaitessani vastavaloon ja toisen kerran kuvasin pöllöä pari viikkoa myöhemmin myötävaloon.

Kun menet kamerasi kanssa luontoon, ole aina valmis, mutta unohda liika tavoitteellisuus. Oma toiveeni on että jos jokaiselta kuvausreissulta saisin edes yhden onnistuneen kuvan, on reissu onnistunut. Vuoden aikana kuvia on vähintään satoja kasassa.

Sovellukset joita käytän kuvausten suunnittelussa:

 • Tiira: Birdlifen lintutietokanta
 • PhotoPillsAuringon nousu ja laskuajat. Linnunradan, auringon sekä kuun simulointi etukäteen.
 • Windy: Pilvi- ja ukkoskartat
 • TPE: (The Photographer’s Ephemeris): Kuvauspaikkojen simulointi ja auringonnousujen ja laskujen paikat kartalla
 • Sky Guide: Linnunradan ja pohjantähden sijainnit kartalla. Myös kaikki muut avaruuden kohteet.
 • My Aurora Forecast: Revontuliennusteet ja -sää.
 • YR: (Norjan meteorologisen instituutin sääkartat): Sääennuste.

Autumn Rovaniemi, Venejoki

Tässä kuvassa ystäväni ylittävät Venejokea Rovaniemellä. Halusin saada veden liikkumaan kuvassa pidentämällä valotusaikaa.

Vinkki 3: Käytä oikeita asetuksia

Tutustu kamerasi asetuksiin huolella. Päätä etukäteen minkälaisia haluat kuvata ja säädä aukkoa, ISO-arvoa ja suljinnopeutta nähdäksesi, mitkä asetukset sopivat kuvauskohteellesi parhaiten. Haluatko pysäyttää liikkeen vai näyttää sen kuvassa? Opi tuntemaan aukon vaikutus, ISO-herkkyyden ja suljinajan vaikutus eri tilanteissa.

Kun perusasiat on kunnossa, ei hienot kuvaushetket mene ohi luonnossa. Luota mielummin tietoon ja ymmärrykseen kuin automaattiasetuksiin ja mutuun. Tilanteet tapahtuvat nopeasti ja siksi sinun täytyy olla valmistautunut etukäteen.

Kaikissa kameroissa kolme pääasetusta jotka on hyvä ymmärtää: aukko, suljinaika ja ISO-herkkyys. 

Alla kerron niiden toimintaperiaattesta lisää.

Aukko

Aukko on objektiivissasi olevan reiän koko, jonka läpi valo kulkee. Aukon kokoa säädetään kamerasta ja aukko ilmaistaan kamerassa f-lukuna. Kun säädät kamerasta f-lukua eli aukkoa, objektiivin sisällä olevat himmenninlevyt suurenevat kun aukkoa kasvatetaan, eli f-luku on pieni (esim. f1.2). 

Mitä suurempi f-luku on, sitä pienempi on objektiivissa reikä, jonka läpi valo kulkee kameran kennolle. 

Aukko on siis kameran linssissä eli objektiivissa oleva aukko, joka säätelee kameraan tulevan valon määrää. Aukon muuttaminen vaikuttaa myös valokuvien syväterävyyteen eli siihen kuinka suuri osa valokuvasta on tarkkana.

Mitä suurempi aukko (suurempi f-luku)sitä enemmän valoa kennolle objektiivin läpi tulee ja sitä pienempi on syväterävyysalue eli tarkka osa kuvassa syvyyssuunnassa. Tausta menee epäteräväksi, joka saa kohteen erottumaan taustasta hienosti.

Aukkoa jonka läpi valo linssin sisällä kulkee voidaan myös pienentää. Tällöin suljinaikaa on kasvatettava jotta voidaan kennolle saadaan sama määrä valoa.

Pienellä aukolla tarvitset pidemmän suljiajan kuin suuremmalla aukolla. Siksi luontokuvauksessa suositaan objektiiveja mahdollisimman suurella aukolla. Ääripäätä optiikan kompleksisuudessa pitkät telepään objektiivit, esim. 400mm f2.8 -objektiviit joiden hinta voi olla 14000€ kappale.

Suljinaika

Suljinaika tarkoittaa sitä kuinka pitkän ajan suljin on auki kuvaa otettaessa. Suljin on siis laite kameran sisällä joka säätelee valon määrää. Mitä nopeampi suljinnopeus, sitä vähemmän valolla on aikaa valottaa valokuvaasi. Suljinaika 1/8000 pysäyttää taas minkä tahansa liikkeen. 

Suljinaika on yksi kolmesta valotuksen määräävästä tekijästä aukon ja ISO-herkkyyden:n ohella. Suljinajan mittausyksikkö on sekunti.

Mitä kauemmin suljin on auki, sitä enemmän valoa osuu kameran kennoon. Suljinajan säätämistä voidaan käyttää liikkeen pysäyttämiseen (nopea suljinaika) tai liikkeen tunnun luomiseen (pitkä suljinaika). 

On tärkeää huomata, että pitkän suljinajan käyttäminen voi aiheuttaa kameran tärähtämisen, mikä voi johtaa epäteräviin kuviin. Esimerkiksi kuvattaessa tähtiä tämä on tärkeää jotta tähdet pysyvät pisteinä eikä niistä tule kuviin viivoja.

Selvitä löytyykö kamerastasi elektroninen suljin. Elektroninen suljin eroaa mekaanisesta (ääntä pitävästä) sulkimesta siten että valo kerätään mekaaninen suljin auki suoraan kennon pinnalta. Elektroninen suljin ei näin pidä perinteisen sulkimen ääntä mutta esim. kuvatessa lintuja panorointilanteissa venyttää taustaa epämuodottomaksi. Lisää vaikutuksesta voit lukea täältä.

ISO-arvo

ISO-arvo kertoo kuinka herkkä kamerasi kenno on valolle. Kameran ISO-herkkyyden nostaminen on verrattavissa stereoiden vahvistimessa olevan äänenvoimakkuuden säätöön. Mitä voimakkaammaksi voimakkuutta lisätään, ääni on kovempi mutta sivutuotteena syntyy myös kohinaa. Sama valokuvissa. Kameran kennon sähkötaajuutta nostetaan, valoa kerätään enemmän mutta sivutuotteena syntyy kohinaa valokuvaan. Kohinan saa poistettua kuvankäsittelyllä ja tässä tekniikka on tekoälyn kautta mennyt valtavasti eteenpäin. Kohinan poistoon on monia eri tekniikoita joista tehokkain on kuvien pinoaminen kuvankäsittelyohjelmassa.

Kanalintumetsästys

Haluatko kuvata vasta-, sivu- vai myötävaloon. Takaa sivusta tuleva valo tässä kuvassa saa hengityksen höyryn näkymään selvästi.

Vinkki 4: Kiinnitä huomiota säähän, valon suuntaan ja valo-olosuhteisiin

Valo-olosuhteet

Valo-olosuhteet ovat päivittäin auringon tuomia hetkiä jotka tuovat sävynsä luontoon.

 • Yöaika (Night time): aurinko on yli 18° horisontin alapuolella. Aurinko ei valaise taivaanrantaa. Tähdet näkyvät kirkkaina ja kaikki ympärillä on yön pimeää poislukien valosaaste.
 • Aamuhämärä / iltahämärä (Astronomical twilight): hetki ennen auringonnousua oleva aika, jolloin aurinko on 12-18° horisontin alapuolella; hetki jolloin pimeä alkaa väistyä. Mahdollista tehdä astronomisia havaintoja (revontulet, tähdet ja tähdenlennot), mutta taivaankajoa on jo horisontissa.
 • Nauttinen hämärä (Nautical twilight): Aurinko on 6–12 astetta taivaanrannan alapuolella. Tällöin valoisa taivaanranta on merellä selvästi nähtävissä horisontissa. Monet kirkkaimmat tähdet näkyvät selkeällä säällä nauttisen hämärän aikana, horisontti erottuu yhä ja entisaikojen merenkulkijat pystyivät käyttämään sekstanttia sijaintinsa määrittämiseen.
 • Sininen hetki (Civil dusk): Aurinko on enintään 6° horisontin alapuolella. Nimi Civil dusk tulee siitä, että käsityöläiset ja porvarit näkivät työskennellä ulkona. Kirkkaimmat tähdet ovat vielä esillä esillä.
 • Kultainen hetki (Golden hour): Valokuvauksessa kultaista tuntinaa pidetään lyhyttä hetkeä ennen ja jälkeen auringonnousun ja -laskun, jolloin päivänvalo on punertavampaa ja pehmeämpää.
 • Auringon nousu (Sunrise): Kultainen hetki loppuu ja päivänvalo alkaa. 
 • Päiväsaika (Daytime): Aurinko on horisontin yläpuolella. Päivänvalo on siniseen hetkeen tai kultaiseen hetkeen verrattuna kontrastikkaampaa ja värittömämpää.

Päivänvalosta siirrytään takaisin kohti yöaikaa samassa järjestyksessä.

Lapissa asuessa on se etu että kaikki kahdeksan vuodenaikaa tuovat valo-olosuhteiden lisäksi oman mausteensa väreihin. Kaamoksen keskipäivän värit ovat täysin erilaisia kuin keskikesän värit.

Sää

Seuraan sääkarttoja päivittäin ja lähden spontaanisti reissuun sopivan kelin tullessa. Täytyy myöntää että en ole pilvisen sään ystävä. Pilvinen sää saa kaiken näyttämän harmaalta ja elottomalta. Jos on selkeää, olen käytännössä aina kamera kaulassa ulkona.

Valon suunta

Valon suunta saa kuvattavat kohteet korostumaan hyvin erilaisina. Vastavaloon aamulla kuvattu kohde saa reunoillensa kultaisen hehkun ja hengityksen höyryn näkymään kuvissa.

Myötävaloon kuvattu kohde on taas selkeä, joskus jopa tylsän selkeä. Esim. teerisoidinkuvauksissa suosin vastavaloa. Tässä kuvia ensimmäiseltä teerisoitimelta.

Nyt olen rakentamassa omaa kuvauskojua jotta pakkasessa odottaminen olisi vähän mukavampaa.

Aamukastetta mustikanvarvun päällä

Tässä aamukastekuvassa halusin suurentaa aukkoa jotta takana oleva valon heijastus aamukasteesta tulisi pehmeänä bokehina (sumeina palloina) hienommin taustalle.

Black Grouse - Teeri

Mitä tapahtuu? Mikä on kuvassa olennaista? Tuo se kuvassa esiin. Tässä kuvassa teeret ottavat toisistaan mittaa teerisuolla keväällä.

Vinkki 5: Rajaa kuva ja korosta viestiäsi

Rajaus on yksi suurimmista valokuvaajan vaikuttamisen keinoist. Kuvat luovat histoaa. Rajaamalla poistetaan häiritsevä ympäristö ja tuodaan esille kuvattava kohde. Rajausta valokuvissa on historian saatossa käytetty vallankäytön välineenä kun epätoivottuja henkilöitä tai asioita ei ole haluttu kuviin.

Rajaa valokuvasi ensialkuun väljästi koska et voi tietää milloin tulevaisuudessa rajaamaan kuvan esimerkiksi pystyyn. Kun tiedät etukäteen minkälaista kuvaa olet hakemassa, voit tiukentaa rajausta ja samalla kamera tallentaa suuremman määrän dataa pienemmältä alalta.

Paras tapa rajata valokuva on käyttää kultaista leikkausta eli kolmanneksen sääntöä (rule of thirds). Kuva jaetaan vaaka ja pystyssä kolmanneksiin ja tätä käytetään rajauksessa. On tärkeä tuntea valokuvauksen perusperiaatteet jotta voit toteuttaa itseäsi täysin. Kokeile erilaisia siksi kuvauskulmia ja sommitteluja. Tämä auttaa sinua myöhemmin löytämään oman valokuvaustyylisi.

 

Kemijoki

Tässä kuvassa käytetty pyöröpolarisaatiosuodinta jolla on saatu vähennettyä veden heijastusta keskellä ylhäällä kuvassa. Pyöröpolarisaatiosuodin on hyvä jos esimerkiksi etualla oleva vesi halutaan syvemmin kuvaan.

Vinkki 6: Käytä suodattimia parantaaksesi kuviasi

On olemassa suodattimia, jotka ovat välttämättömiä valokuvauksessa. Suodattimia on olemassa kameran kennon päälle laitettavat, linssin sisälle laitettavat, linssin etuosaan kierrettävät ja linssin ulkoset suodattimet.

Tyypillisimmät suodattimet ovat alla:

 • UV-suodatin on aikoinaan filmikameroiden filmiä suojannut suodin jonka toimintaperiaate nykypäivänä on jäänyt vain suojaamaan kameran linssipintaa. 
 • Polarisaatiosuodin on yksi käytetyimmistä, koska sillä voit vähentää veden tai lasin heijasteita ja vahvistaa värejä värikylläisyyttä. Tuo syvyyttä maisemakuviin.
 • ND (neutraalitiheys) -suodatin on päivittäistä kauraa videokuvauksessa. Ilman sitä ei olisi mahdollista kuvata videota isolla aukolla. Valokuvauksessa se on myös hyödyllinen koska se mahdollistaa pidempien valotusten tekemisen (jopa 10 minuuttia) ilman pelkoa että kuva ylivalottuu. ND-suotimia saatavilla ns. pyörömallina (jolloin linssille tulevaa valon määrää voi säätää) ja yksittäisinä suotimina jolloin jokaisella suotimella on oma ND-arvonsa.
 • Astrokuvauksessa ja syvän tähtitaivaan valokuvauksessa käytetään lukusia suotimia, joista esimerkkinä H-alfa -suodin (avaruudessa oleva violetti valo saadaan kuviin), valosaastesuodin (jolloin horisontissa olevaa valosaastetta saadaan vähennettyä) ja star glow -suotimet (tähdet saadaan loistamaan suurempina).

Sony A74 ja teeri samassa kuvassa
Astrophotography in Rovaniemi Finland

Hyvä jalusta vakauttaa kuvaa ja antaa mahdollisuuden kuvata pitkillä valotusajoilla.

Vinkki 7: Käytä jalustaa

Jalusta (tai kolmijalka) vähentää kameran epäterävöittävääliikettä ja parantaa kuvanlaatua. Kolmijalka ei ainostaan vakauta kameraa vaan siihen voi myös kiinnittää nauhoittimia, akkupankkeja, heijastimia ja niin edelleen.

Jalustalla saat myös kamerasi vakautettua ja kuvattua valokuvia pidemmällä valotusajalla. Revontulikuvat ja kuvat linnunradasta eivät ole mahdollisia ilman jalusta.

Jalustoja on saatavilla eri materiaaleilla (alumiini ja hiilikuitu) ja eri päillä. Tyypillisimpiä jalustojen päitä ovat kuulapää, videopää, kiikut ja kinopäät.

Jos hankit olet hankkimassa jalustaa, pidäthän huolta että jalustassa on universaali Arca-Swiss -kiinnitys. Kiität minua myöhemmin.

Luontokuvauksessa, erityisesti kuvattaessa maan tasalta on järkevä käyttää hernepussia. Hyviä hernepussijalustoja myy esimerkiksi Fotonordic.

Milky way / Linnunrata

Tässä kuvassa käytetty pyöröpolarisaatiosuodinta jolla on saatu vähennettyä veden heijastusta keskellä ylhäällä kuvassa. Pyöröpolarisaatiosuodin on hyvä jos esimerkiksi etualla oleva vesi halutaan syvemmin kuvaan.

Vinkki 8: Kuvaa RAW-muodossa

JPEG-on tyypillisin valokuvauksessa kuvattu kuvamuoto. JPEG:issä kamera kuvaa linssin läpi valon, käsittelee kuvan raakadatan kamerassa määritellyillä esiasetuksilla ja lopuksi pakkaa kuvan JPEG-muotoon. Esiasetukset pitävät sisällään määrittelyn kontrastille, terävyydelle, saturaatiolle, kohinanpoistolle ja muun muassa linssivääristymien korjaamiselle

Kun kuva on kuvattu JPEG-muodossa, ei raakadatan pakkaamisessa menetettyä dataa voida enää saada takaisin. Tämä huonontaa kuvan käsittelymahdollisuuksia merkittävästi koska dataa käsitellä kuvaa tietokoneella jälkeenpäin on enää jäljellä kymmenesosa.

RAW-kuvauksen hyödyt

 

 1. Enemmän dataa (jopa 6-10x) ja parempi dynamiikka valokuvissa.
 2. Merkittävästi enemmän joustavuutta editoinnissa koska käytettävissäsi on kaikki data jota kameran läpi on mennyt.
 3. Luovuus jälkeepäin. Kun tallennat kuvat Lossy compression -pakkauksella, voit käsitellä kuvat ilman rajoitteita vuosien jälkeen. Olisimpa itse tehnyt tämän koska huippukuva voi olla pakattu 3000 pikseliä leveäksi JPEG-muodossa. Tuota kuvaa on mahdoton jälkeenpäin enää käsitellä.

 

RAW-kuvauksen haitat / huomioitavat asiat

 1. Kuvat vievät merkittävästi enemmän tilaa kovalevyltä. Voidaan sanoa että JPEG-kuviin verrattuna RAW-kuvien koko on noin 5-8 -kertainen. 
 2. Vaatimukset muistikortille. Jos kuvaat sarjakuvauksella raakakuvia, tarvitset nopeammat muistikortit (UHS-II -luokka, kirjoitusnopeus 260mb/s kuin UHS-I -luokassa nopeus on 170mb/s). UHS-II -luokan korttien hinnat alkavat 200 eurosta.
 3. Kuvien käsittelynopeus. RAW-kuvat vaativat laskentatehoa myös tietokoneelta ja tietokoneen päivitys voi jossain vaiheessa olla edessä.

Andromedan galaksi ja Adobe Lightroom

Ennen filmi kehitettiin pimiössä, nykyään raakavalokuvat tuodaan eläväksi kuvankäsittelyohjelmassa. Olen itse käyttänyt aina Lightroomia joka on mennyt merkittävästi eteenpäin. Tässä kuvassa käsittelemme photoshopissa pinottua kuvaa Andromedasta jossa on noin 1,5 tuntia valotusta. 

Vinkki 9: Kuvankäsittely valokuvauksessa

Kuvankäsittelystä yleensä

Kuvankäsittely merkittävin tapa parantaa parantaa valokuviesi laatua. Siksi kuvankäsittelytaito on yksi tärkeimmistä taidoista mitä valokuvaajalla voi olla. Kuvankäsittely on keskeisessä roolissa siinä, kuinka tuot kuvasi eloon ja korostat niissä haluamiasi yksityiskohtia.

Kun käsittelet kuviasi, on tärkeää pitää asiat yksinkertaisina. Et halua muokata valokuviasi liikaa ja saada ne näyttämään väärennetyiltä. Tavoitteena on korostaa kuvan luonnollista kauneutta, ei vääristää todellisuutta.

Esimerkiksi linnunradan ja syvän tähtitaivaan valokuvauksessa kunnioitetaan yleensä fysiikan lakeja ja käsitellään kuvat sen mukaan, miltä galaksit tosiasiassa näyttävät.

Kuvankäsittelyn työkalut

 

Kuvankäsittelyyn tarvitset tietokoneen, tabletin tai puhelimen ja kuvankäsittelyyn sopivan sovelluksen.

Adobe Lightroom on saatavilla kaikille laitteille jolla voit käsitellä kuvia. Vaativampaan kuvien käsittelyyn tarvitset Photoshopin. Photoshop ja Lightroom ovat maksullisia joiden tilalle on saatavilla myös maksuttomia vaihtoehtoja.

Yksi merkittävä tekoälyn tuoma pelastus erityisesti luontokuvaukseen ja villieläinten kuvaukseen on Topaz Labsin tuotteet: DeNoise AI, Gigapixel AI ja Sharpen AI. Suosittelen tutustumaan.

Keskeinen kuvankäsittelyn prosessia minulla on varmuuskopioiden ottaminen kuvien tuomisen yhteydessä toiselle kovalevylle. Jos tietokone varastettaan tai yksi ulkoinen kovalevy tippuu, ovat kuvat aina tallessa yhdessä paikassa.

Olli Junes kuninkaanlaavulla
Coming back from black grouse mating display / Palaamassa teerisoitimelta

Yleensä mitä vähemmän tavoitteellista valokuvaus on, sitä parempia valokuvia olen saanut. Nautitaan matkasta!

Vinkki 10: Kokeile, opi ja pidä hauskaa luonnossa valokuvaten!

Kun lähdet kuvaamaan luontoon, on hyvä olla päässä jokin kuvaussuunnitelma. Suunnitelma määrittää minkälaiset objektiivit otat mukaasi, sekä sen mitä ja missä kuvaat. Pidemmän päälle ei ole fiksua kantaa koko omaisuutta mukana jos kuvaat vain teleputkella kuvia esimerkiksi pikkulinnuista.

Tärkeää on myös olla joustava ja antaa asioiden tapahtua hetkessä, nauttia niistä ja olla avoin yllättäville tapahtumille. 

Valokuvauksessa on olemassa myös terapeuttisen kuvauksen muoto josta tulen kertomaan erikseen. 

Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun:

 1. Yritä löytää sinua kiinnostava paikka ja tee tutkimusta verkossa tai aluetta koskevista kirjoista.
 2. Kun saavut, käytä jonkin aikaa alueen tutkimiseen ja parhaiden kuvauspaikkojen löytämiseen.
 3. Ole kärsivällinen ja odota, että valo on oikea – tämä voi tehdä eron hyvän ja huonon kuvan välillä.
 4. Käytä jalustaa aina kun mahdollista – tämä auttaa saamaan teräviä kuvia myös heikossa valaistuksessa.

BONUSVINKKI: Naamioituminen

Jos kuvaat villiä luontoa esim. metsoja ja teeriä, vaatii kuvauksessa onnistuminen tarkkaa suunnittelua. Usein huippuhetkien taltiointi on tuurista kiinni mutta tuuria voit kasvattaa minimoimalla mahdollisuuden villielämille havaita sinut.

Valokuvaukseen on olemassa paljon eri vaihtoehtoja joilla voit naamioida itsesi eläinten näkymättömiin.

Kameravarusteiden linssisuojat / lenscoatit

Kameroiden objektivieille, jalustoille ja salamoille on olemassa omia suojiaan jolla saat peitettyä objektiivin tai rungon pomppaamasta luonnottoman valkoisena metsäsästä.

Naamioverkko

Naamioverkko on luontokuvaajan kamerarepun perusvaruste. Narulla saat kiinnitettyä oksiin ja pysyt piilossa naamioverkon takana. Naamioverkkoon voi tehdä myös reiän objektiiville. 

Naamiopuku / metsästyspuku

Metsästyspuku on yksi parhaista ja helpoimmin sinut metsään sulauttavista naamiovarusteista. Tämän päivän metsästyspukujen ns. digitaalinen camo antaa mahtavan suojan. Metsästyspukujen hinnat alkavat 200 eurosta ylöspäin ja ne tuovat myös core-kalvolla suojaa sateelta.

Kuvausteltta / -koju

Kuvausteltat ovat keveitä, mukana kannetavia naamiosuojia. Edullisimmat teltat / kuvauskoju ovat netissä käytettynä myynnissä jopa muutamalla kympillä. Kuvausteltalla saat varmasti kuvaustilanteita aikaiseksi.

Kuvausteltan voi tehdä myös vanhasta teltasta johon pistää puukolla kuvausaukoille reiän ja nakkaa päälle naamioverkon.

Kuvauskojut ovat tehty pidempään, jopa yli yön oleskeluun jossa tuuli ja viime pysyy ulkopuolella. Itse rakennan tällä hetkellä kuvauskojua jossa pystyisin yöpymään yön yli ja kuvaamaan lämpimässä. Kuvauskojuun tulee kuvausaukkoja 270 asetetta kojun ympärille maan tasolle ja noin metrin korkeudelle. Voit lukea projektista tästä lisää.

 

Lopuksi

Valokuvaus on oppimisprosessi – mitä enemmän kuvaat, sitä paremmaksi tulet. Etsi sinua kiinnostava kuvausaihe. Yritä löytää paikkoja, joissa maisemat ovat erityisen valokuvauksellisia tai joissa on erityisiä piirteitä tai eläimiä, joita haluat valokuvata.

PS.
Netissä ja sosiaalisessa mediassa näkyvät luontokuvat antavat myös vääristyneen kuvan siitä todellisuudesta missä villi luonto tosiasiassa on. Koska koskemattoman luonnon tuhoaminen ja biodiversiteetin häviäminen ovat lisääntyneet omana elinaikanani, on luonnon tallentaminen tuleville sukupolville yksi keskeinen ja merkityksellinen syy kuvata.

Tervetuloa sivustolleni!

Uskon että löydät allaolevasta linkkilistasta mielenkiintoista luettavaa:

SIVULINKKEJÄ:

Kuvagalleriat

Kuvauskalustoni

Minusta – tarinani

Vlogi

KUVAUSLINKIT

KAMERAT

Järjestelmäkamera – laadukkaita kuvia vaativille valokuvaajille

Käytetty järjestelmäkamera – kannattaako?

KUVAUSTARVIKKEET

Opas: ND suodin valokuvauksessa

SD kortti -opas – valitse käyttötarkoitukseesi sopiva kortti

KUVAUSTYYLIT

Luontokuvaus

10 parasta luontokuvaus vinkkiä – esimerkkikuvat!

Tee se itse piilokoju / kuvauskoju villieläinten kuvaukseen

Astrokuvaus

Astrokuvaus ei vaadi paljon kalustolta paljoa

Linnunradan valokuvau Suomessa

Hääkuvaus

Hääkuvaajana valinta

OPISKELU

Valokuvauskoulutus Suomessa 2023

MUU

Kattava opas: Kuinka valita hyvät liukulumikengät?

Lintujen ruokinta: pikaopas lintulaudan ruokintaharrastuksen pariin

 1. […] 10 parasta luontokuvaus vinkkiä – esimerkkikuvat! […]

 2. […] 10 parasta luontokuvaus vinkkiä – esimerkkikuvat! […]

 3. […] sinua kiinnostaa luontokuvaus, olen kirjoittanut helpon blogioppaan jolla pääset tutustumaan harrastuksen […]

Olli Junes

I'm Olli Junes, location independent Growth Entrepreneur, currently living in Rovaniemi, Finland. I have over 10 years of sales experience* in B2C- and B2B growth companies. In this blog I will share my knowledge and expertise in Digital Marketing, Remote/Hybrid Working Culture and Sales/Marketing Strategies absolutely free.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more