Luontokuvaus harrastuksena: historiaa, merkitys ja muutokset vuosien saatossa

sisällöntuottajan palkka sisällöntuottaja

Luontokuvaus harrastuksena

Luontokuvaus on valloittava harrastus, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua luontoon ja sen kauneuteen eri tavalla. Tässä blogissa tarkastelemme luontokuvauksen kehitystä vuosien saatossa, sen merkitystä ja vaikutuksia ympäristötietoisuuteen, sekä miten internet ja sosiaalinen media ovat muokanneet harrastusta.

Luontokuvaus: historiaa ja merkitystä

Luontokuvaus on valo- ja videokuvauksen muoto, jossa kohteena on luonto. Sen juuret ulottuvat aina 1800-luvulle saakka, ja nykyisin Suomessa on useita tuhansia innokkaita luontokuvauksen harrastajia. Luontokuvaus tarjoaa paitsi mahdollisuuden nauttia luonnon kauneudesta, myös dokumentoida ympäristön muutoksia ja havainnoida sen tilaa. Monille ihmisille luontokuvauksen parissa vietetty aika on myös terapeuttista, sillä se antaa mahdollisuuden rentoutua ja keskittyä hetkeen.

Luontokuvauksen kehitys ja muutos

Tekniikan kehittyessä luontokuvauksesta tuli yhä suositumpaa 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin osa kuvaajista alkoi ammattilaistua. Digikameroiden yleistyminen 2000-luvun alussa synnytti uuden nousukauden luontokuvauksessa. Nykyisin sosiaalinen media mahdollistaa harrastajille tiedon ja kokemusten jakamisen, lajintunnistusavun saamisen ja vinkkien vaihtamisen.

Suomalaiset luontokuvauksen uranuurtajat

Yrjö Kokko oli ensimmäinen suomalainen luontokuvaaja, jonka työt inspiroivat mm. Eero Murtomäkeä ja Hannu Hautalaa. Hautala puolestaan on ollut suuri esikuva monelle suomalaiselle luontovalokuvaajalle. Muita tunnettuja suomalaisia luontokuvaajia ovat esimerkiksi Jorma Luhta ja Mika Honkalinna.

Luontokuvauksen yhteisöt ja tapahtumat

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, perustettu vuonna 1977, on Suomen suurin luontokuvausyhdistys, jolla on yli 3 000 jäsentä. Yhdistyksen tavoitteena on edistää suomalaista luonnonvalokuvausta ja valvoa luontokuvaajien etuja. Suomen Luonnonvalokuvaajat ry järjestää vuosittain Vuoden Luontokuva -kilpailun, jossa valitaan parhaat suomalaiset luontokuvat.

Internetin ja sosiaalisen median vaikutus luontokuvausharrastukseen

  1. Internet ja sosiaalinen media ovat tuoneet luontokuvaukseen monia muutoksia ja mahdollisuuksia:
  2. Tiedon jakaminen ja oppiminen: Verkossa luontokuvaajat voivat helposti jakaa tietoa, oppia uusia tekniikoita, etsiä inspiraatiota ja kehittää taitojaan. YouTube-videot, blogit ja verkkokurssit tarjoavat runsaasti tietoa ja opastusta luontokuvaukseen liittyvissä aiheissa.
  3. Yhteisöllisyys: Sosiaalisen median alustat, kuten Facebook, Instagram ja Twitter, mahdollistavat luontokuvaajien liittymisen ryhmiin, joissa he voivat jakaa kuviaan, keskustella aiheesta, saada palautetta ja vinkkejä sekä tarjota lajintunnistusapua. Sosiaalinen media on auttanut luomaan globaaleja yhteisöjä, jotka yhdistävät samanhenkisiä ihmisiä ympäri maailmaa.
  4. Kuvien jakaminen ja näkyvyys: Sosiaalisen median alustat tarjoavat luontokuvaajille helpon tavan jakaa kuviaan laajalle yleisölle. Tämä lisää kuvaajien näkyvyyttä ja voi auttaa heitä löytämään uusia seuraajia, asiakkaita tai jopa sponsoreita.
  5. Kansainvälinen kilpailu ja vertailu: Sosiaalisen median ansiosta luontokuvaajat voivat nähdä muiden kuvaajien töitä ympäri maailmaa, mikä voi toimia sekä inspiraation lähteenä että kilpailun lisääjänä. Tämä voi kannustaa kuvaajia kehittämään taitojaan ja pyrkimään entistä parempiin tuloksiin.
  6. Ympäristötietoisuuden lisääntyminen: Luontokuvauksen jakaminen sosiaalisessa mediassa voi auttaa lisäämään ihmisten tietoisuutta luonnosta, sen kauneudesta ja haavoittuvuudesta. Tämä voi puolestaan kannustaa yleisöä arvostamaan ja suojelemaan luontoa sekä tekemään ympäristöystävällisiä valintoja.
  7. Kuvamanipulaation ja eettisten kysymysten nousu: Valokuvien jakaminen sosiaalisessa mediassa on lisännyt myös kuvamanipulaation määrää, joka voi vääristää todellista luontoa ja luoda epärealistisia odotuksia. Samalla se on nostanut esiin eettisiä kysymyksiä, kuten eläinten häirintä tai luonnon kunnioittaminen kuvauksen yhteydessä.

Yhteenveto – luontokuvaus harrastuksena

Yhteenvetona voidaan todeta, että luontokuvaus on kiehtova ja monipuolinen harrastus, joka on kehittynyt ja muuttunut vuosien varrella teknologian ja sosiaalisen median vaikutuksesta. Sen suosio on kasvanut, ja nykyään ihmiset voivat jakaa tietoa ja kokemuksiaan verkossa muiden harrastajien kanssa.

Luontokuvauksella on myös tärkeä rooli luonnon ja sen muutosten dokumentoinnissa sekä ympäristösuojelun edistämisessä. Suomen Luonnonvalokuvaajat ry ja Vuoden Luontokuva -kilpailu ovat esimerkkejä siitä, miten luontokuvaus on otettu osaksi suomalaista kulttuuria ja kuinka se auttaa tuomaan esiin luonnon kauneutta ja monimuotoisuutta.

Aloittelijalle luontokuvaukseen tutustuminen voi tuntua aluksi haastavalta, mutta se tarjoaa monia mahdollisuuksia oppia ja kehittyä. Hyvä ensimmäinen askel on hankkia sopiva kamera ja opetella sen käyttöä. Sen jälkeen kannattaa tutustua erilaisiin kuvaustekniikoihin ja valon merkitykseen kuvauksessa.

Luontokuvausta voi harrastaa missä tahansa, ja parasta on, että se tarjoaa mahdollisuuden tutustua oman alueen luontoon. Kävelyretket, lintubongaus tai kasvien tunnistaminen voivat auttaa hahmottamaan ympäristöä ja antaa ideoita kuvaukseen. Myös sosiaalisen median ryhmät ja foorumit voivat tarjota tukea ja inspiraatiota aloittelijoille.

Kun kuvaustaidot kehittyvät, voi harkita osallistumista erilaisiin kilpailuihin ja näyttelyihin, joiden kautta saa arvokasta palautetta ja vertaistukea. Luontokuvausharrastuksen myötä voi myös löytää uusia ystäviä, jotka jakavat saman kiinnostuksen ja intohimon luontoon ja valokuvaukseen.

Lopulta luontokuvaus on ennen kaikkea nauttimista luonnosta, sen kauneudesta ja rauhasta. Se tarjoaa mahdollisuuden rentoutua, keskittyä hetkeen ja kokea yhteyttä luontoon. Kun otat kameran mukaan seuraavalle retkellesi, olet jo matkalla kohti upeita kokemuksia ja elämyksiä luontokuvauksen parissa.

Tervetuloa sivustolleni!

Uskon että löydät allaolevasta linkkilistasta mielenkiintoista luettavaa:

Sivulinkkejä

Kuvagalleriat

Kuvauskalustoni

Minusta – tarinani

Vlogi

kamerat

Järjestelmäkamera – laadukkaita kuvia vaativille valokuvaajille

Käytetty järjestelmäkamera – kannattaako?

Kuvaustarvikkeet

Opas: ND suodin valokuvauksessa

SD kortti -opas – valitse käyttötarkoitukseesi sopiva kortti

Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 -kokemuksia vuoden käytön jälkeen

Parhaat valokuvausvarusteet 2022-2023 (EISA-palkitut)

Luontokuvaus

10 parasta luontokuvaus vinkkiä – esimerkkikuvat!

Tee se itse piilokoju / kuvauskoju villieläinten kuvaukseen

Astrokuvaus

Astrokuvaus ei vaadi paljon kalustolta paljoa

Linnunradan valokuvau Suomessa

Hääkuvaus

Hääkuvaajana valinta

valokuvauksen opiskelu

Valokuvauskoulutus Suomessa 2023

Retkeily

Lintujen ruokinta: pikaopas lintulaudan ruokintaharrastuksen pariin

kahviharrastus

Kuinka valmistaa täydellinen americano Sage Barista Pro -keittimellä

Sage Barista Express – Ensimmäinen kahvinkeitin?

TYÖELÄMÄ
 
MUU

Kattava opas: Kuinka valita hyvät liukulumikengät?

Ensimmäinen moottorikelkka – ostajan opas

4 vuoden käyttökokemus: Deuter Kid Comfort 3


Published by

Olli Junes

Olli Junes on luontokuvaaja, entinen ammattihääkuvaaja, nykyisin digimarkkinoinnin ja myynnin valmentamisen yrittäjä Resaco -nimisessä yrityksessä. Olli asuu Rovaniemeltä jossa tekee täysipäiväisenä digitaalisena nomadina töitä ja elää todeksi työelämän murrosta yrityksessään.
sisällöntuottajan palkka sisällöntuottaja
Prev Sisällöntuottajan palkka – mitä voit odottaa ansaitsevasi?
Next Luontokuvaus - kehitys ja merkitys: katsaus menneisyydestä nykypäivään
Luontokuvaus harrastuksena / Olli Junes

Leave a comment