Luontokuvaus – kehitys ja merkitys: katsaus menneisyydestä nykypäivään

Luontokuvaus harrastuksena / Olli Junes

Luontokuvaus on valo- tai videokuvauksen muoto, jossa kuvataan luontoa ja sen monimuotoisuutta. Luontokuvauksen juuret ulottuvat 1800-luvun loppupuolelle, ja nykyään se on suosittu harrastus eri puolilla maailmaa, mukaan lukien Suomessa, jossa on tuhansia aktiivisia luontokuvaajia. Tässä artikkelissa käsitellään luontokuvauksen historiaa, sen suosiota ja muutoksia vuosien saatossa.

Luontokuvauksen vetovoima

Ihmiset harrastavat luontokuvausta monista syistä. Se tarjoaa mahdollisuuden viettää aikaa ulkona ja ihailla luonnon kauneutta sekä dokumentoida luonnon muutoksia ja havainnoida ympäristön tilaa. Monille luontokuvaus on myös terapeuttinen kokemus, joka tarjoaa tilaisuuden rentoutua ja keskittyä hetkeen.

Luontokuvauksen kehitys

Luontokuvauksen tekninen ja taiteellinen kehitys on ollut nopeaa. Se alkoi yleistyä 1960–1970-luvuilla, kun kameratekniikka kehittyi ja osa kuvaajista ammattilaistui. Digikameroiden yleistyminen 2000-luvun alussa loi uuden nousun luontokuvausharrastukseen.

Nykyään sosiaalinen media mahdollistaa luontokuvaajien yhteydenpidon toisiinsa, tiedon ja kokemusten jakamisen, lajintunnistusavun saamisen sekä vinkkien vaihtamisen.

Suomalaiset luontokuvauksen uranuurtajat

Suomessa luontokuvauksen pioneereihin kuuluvat mm. Yrjö Kokko, Eero Murtomäki ja Hannu Hautala. Hautala on erityisesti tunnettu teoksestaan “Kololinnut ja muut pökkelöpesijät” (1978), joka aloitti luontovalokuvauksen nousukauden Suomessa. Muita tunnettuja suomalaisia luontokuvaajia ovat esimerkiksi Jorma Luhta ja Mika Honkalinna.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry

Vuonna 1977 perustettu Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry on suomalainen luontokuvaajien yhdistys, joka pyrkii edistämään luontokuvauksen arvostusta ja tunnettuutta sekä suojelemaan luontoa. Yhdistys järjestää myös Vuoden Luontokuva -kilpailun, joka on Pohjoismaiden suurin luontokuvakilpailu.

Internetin ja sosiaalisen medianvaikutus luontokuvaukseen

Internet ja sosiaalinen media ovat vaikuttaneet luontokuvaukseen monin tavoin. Tässä muutamia esimerkkejä niiden vaikutuksista:

Tiedon jakaminen ja oppiminen

Internetin ansiosta luontokuvaajat voivat helposti jakaa tietoa ja oppia uusia tekniikoita, etsiä inspiraatiota ja parantaa taitojaan. Esimerkiksi YouTube-videot, blogit ja verkkokurssit tarjoavat runsaasti tietoa ja opastusta luontokuvaukseen liittyvissä aiheissa.

Yhteisöllisyys

Sosiaalisen median alustat, kuten Facebook, Instagram ja Twitter, mahdollistavat luontokuvaajien liittymisen ryhmiin, joissa he voivat jakaa kuviaan, keskustella aiheesta, saada palautetta ja vinkkejä sekä tarjota lajintunnistusapua. Näin ollen sosiaalinen media on auttanut luomaan globaaleja yhteisöjä, jotka yhdistävät samanhenkisiä ihmisiä ympäri maailmaa.

Kuvien jakaminen ja näkyvyys 

Sosiaalisen median alustat tarjoavat luontokuvaajille helpon tavan jakaa kuviaan laajalle yleisölle. Tämä lisää kuvaajien näkyvyyttä ja voi auttaa heitä löytämään uusia seuraajia, asiakkaita tai jopa sponsoreita.

Kansainvälinen kilpailu ja vertailu

Sosiaalisen median ansiosta luontokuvaajat voivat nähdä muiden kuvaajien töitä ympäri maailmaa, mikä voi toimia sekä inspiraation lähteenä että kilpailun lisääjänä. Tämä voi kannustaa kuvaajia kehittämään taitojaan ja pyrkimään entistä parempiin tuloksiin.

Ympäristötietoisuuden lisääntyminen

Luontokuvauksen jakaminen sosiaalisessa mediassa voi auttaa lisäämään ihmisten tietoisuutta luonnosta, sen kauneudesta ja haavoittuvuudesta. Tämä voi puolestaan kannustaa yleisöä arvostamaan ja suojelemaan luontoa sekä tekemään ympäristöystävällisiä valintoja.

Kuvamanipulaation ja eettisten kysymysten nousu

Valokuvien jakaminen sosiaalisessa mediassa on lisännyt myös kuvamanipulaation määrää, joka voi vääristää todellista luontoa ja luoda epärealistisia odotuksia. Samalla se on nostanut esiin eettisiä kysymyksiä, kuten eläinten häirintä tai luonnon kunnioittaminen kuvauksen yhteydessä.

Luontokuvauksen demokratisoituminen

Aiemmin luontokuvauksen harrastaminen saattoi vaatia kalliita välineitä ja erikoistuntemusta. Nykyään kuitenkin älypuhelimet ja edullisemmat kamerat tekevät luontokuvauksesta helpommin lähestyttävän ja saavutettavamman monille ihmisille. Tämä on laajentanut luontokuvauksen harrastajakuntaa ja tuonut uusia näkökulmia alalle.

Luonnonsuojeluprojektien ja tutkimuksen tukeminen

Sosiaalinen media ja internet ovat mahdollistaneet luontokuvaajien osallistumisen erilaisiin luonnonsuojelu- ja tutkimusprojekteihin. Kuvien jakaminen voi auttaa herättämään kiinnostusta ja tukea näiden projektien toteuttamisessa, ja kuvaajat voivat toimia arvokkaina tiedonlähteinä ja havainnoijina.

Ammatillisen kehityksen tuki

Verkostoituminen sosiaalisen median kautta voi tarjota luontokuvaajille mahdollisuuksia ammatilliseen kehitykseen, kuten osallistumisen erilaisiin koulutuksiin, työpajoihin ja tapahtumiin. Tämä voi auttaa kuvaajia kehittämään taitojaan ja parantamaan työnsä laatua.

Monipuolistuvat kuvaustyylit ja -aiheet

Sosiaalisen median ansiosta luontokuvaajat voivat löytää inspiraatiota eri puolilta maailmaa ja erilaisista kulttuureista. Tämä voi johtaa uusiin ja monipuolisiin kuvaustyyleihin ja -aiheisiin, jotka rikastuttavat luontokuvauksen kenttää entisestään.

Yhteenveto – luontokuvaus

Yhteenvetona voidaan todeta, että internet ja sosiaalinen media ovat vaikuttaneet luontokuvaukseen monella tapaa ja tuoneet mukanaan sekä positiivisia että haastavia muutoksia. Näiden vaikutusten myötä luontokuvaus on muuttunut entistä monipuolisemmaksi, yhteisöllisemmäksi ja saavutettavammaksi harrastukseksi, joka tarjoaa mahdollisuuksia niin ammattilaisille kuin aloittelijoillekin. Tärkeintä on muistaa kunnioittaa luontoa ja sen kantokykyä kaikessa kuvaamisessa ja toimia vastuullisesti niin kuvaajina kuin ympäristön vaalijoina.

Luontokuvauksen kehitys ja merkitys: katsaus menneisyydestä nykypäivään

Luontokuvaus on valo- tai videokuvauksen muoto, jossa kuvataan luontoa ja sen monimuotoisuutta. Luontokuvauksen juuret ulottuvat 1800-luvun loppupuolelle, ja nykyään se on suosittu harrastus eri puolilla maailmaa, mukaan lukien Suomessa, jossa on tuhansia aktiivisia luontokuvaajia. Tässä artikkelissa käsitellään luontokuvauksen historiaa, sen suosiota ja muutoksia vuosien saatossa.

Tervetuloa sivustolleni!

Uskon että löydät allaolevasta linkkilistasta mielenkiintoista luettavaa:

Sivulinkkejä

Kuvagalleriat

Kuvauskalustoni

Minusta – tarinani

Vlogi

kamerat

Järjestelmäkamera – laadukkaita kuvia vaativille valokuvaajille

Käytetty järjestelmäkamera – kannattaako?

Kuvaustarvikkeet

Opas: ND suodin valokuvauksessa

SD kortti -opas – valitse käyttötarkoitukseesi sopiva kortti

Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 -kokemuksia vuoden käytön jälkeen

Parhaat valokuvausvarusteet 2022-2023 (EISA-palkitut)

Luontokuvaus

10 parasta luontokuvaus vinkkiä – esimerkkikuvat!

Tee se itse piilokoju / kuvauskoju villieläinten kuvaukseen

Astrokuvaus

Astrokuvaus ei vaadi paljon kalustolta paljoa

Linnunradan valokuvau Suomessa

Hääkuvaus

Hääkuvaajana valinta

valokuvauksen opiskelu

Valokuvauskoulutus Suomessa 2023

Retkeily

Lintujen ruokinta: pikaopas lintulaudan ruokintaharrastuksen pariin

kahviharrastus

Kuinka valmistaa täydellinen americano Sage Barista Pro -keittimellä

Sage Barista Express – Ensimmäinen kahvinkeitin?

TYÖELÄMÄ
 
MUU

Kattava opas: Kuinka valita hyvät liukulumikengät?

Ensimmäinen moottorikelkka – ostajan opas

4 vuoden käyttökokemus: Deuter Kid Comfort 3

Published by

Olli Junes

Olli Junes on luontokuvaaja, entinen ammattihääkuvaaja, nykyisin digimarkkinoinnin ja myynnin valmentamisen yrittäjä Resaco -nimisessä yrityksessä. Olli asuu Rovaniemeltä jossa tekee täysipäiväisenä digitaalisena nomadina töitä ja elää todeksi työelämän murrosta yrityksessään.
sisällöntuottajan palkka sisällöntuottaja
Prev Luontokuvaus harrastuksena: historiaa, merkitys ja muutokset vuosien saatossa
Next 4 vuoden käyttökokemus: Deuter Kid Comfort 3
Kantorinkka Deuter Kid Comfort 3 kokemuksia

Leave a comment