OLLI JUNES

SD kortti -opas – valitse käyttötarkoitukseesi sopiva kortti

Table of Contents

Valitse kameraasi sopiva sd kortti

SD-kortit ovat olennainen osa useimpien digitaalisten kameroiden tallennusjärjestelmää. SD-kortteja on saatavilla eri nopeuksina ja tallennuskapasiteetteina, ja niiden valitseminen voi olla haastavaa koska kaikki näyttävät samalta mutta ominaisuudet ovat erit. Tässä blogitekstissä tarkastelemme eri nopeuksisia SD-kortteja ja sitä, miten ne sopivat erilaisiin kameroihin.

Muistikorttien nopeusluokat

Ensinnäkin on hyvä tietää, että SD-kortit on jaettu kolmeen nopeusluokkaan: Class 10, UHS (Ultra High Speed) Class 1 ja UHS Class 3. Class 10 -kortit ovat hitaimpia ja UHS Class 3 -kortit nopeimpia. Näiden luokkien lisäksi on olemassa myös muita nopeusluokkia, kuten UHS Class 2 ja 50MB/s ja 100MB/s nopeudet.

Kun valitset SD-korttia kameraasi, on tärkeää miettiä, minkä nopeusluokan kortti sopii parhaiten kameraasi. Esimerkiksi jos sinulla on vanhempi digitaalikamera, joka ei tue UHS-luokkia, Class 10 -kortti riittää hyvin tallentamaan kuvat ja videot. Kuitenkin, jos sinulla on uudempi kamera, joka tukee UHS-luokkia, kannattaa harkita nopeampaa korttia. Esimerkiksi lintukuvauksessa ohilentävää lintua kuvatessa kameran bufferi voi riittää mutta muistikortin nopeus voi tulla eteen ja keskeyttää sarjakuvauksen. Optimitilanne on löytää oiken nopeuksinen kortti kuvaustarpeeseesi. Urheilu- ja lintukuvauksessa tarvitset nopeimmat mahdolliset kortit.

SD kortti

Kuva: SD korttien nopeusluokka löytyy kortista merkattuna UHS-I tai UHS-II ja niiden luokkina 1-3

Tarkista kamerasi bufferi

Kun puhutaan kameran bufferista, Sony A7 III -kameran puskuri on ilmoitettu voivan pitää sisällään 76 RAW-kuvaa. On tärkeää huomata, että tämä viittaa pakattuihin RAW-kuviin, jotka ovat 12-bittisiä tiedostoja eikä 14-bittisiä. Jos siirrytään pakkaamattomiin RAW-kuviin, tämä laskee puskurin koon alle puoleen. Kaikilla kameroilla on oma buffer joka kannattaa selvittää ennen kortin hankintaa.

 

UHS-luokkien nopeudet tulevat erityisen tärkeiksi silloin, kun tallennat korkealaatuista videota. Jos kamerasi tallentaa 4K-videota, tarvitset vähintään UHS Class 3 -kortin, jotta tallennus onnistuu ilman katkoksia. UHS Class 1 -kortit sopivat myös hyvin 1080p-videon tallentamiseen.

SD kortti nopeusluokat

SD-korttien nopeusluokat

Esimerkki muistikorttien nopeuksista RAW-kuvien siirrossa

Taulukko eri sd muistikorttien nopeuksista

Valitse oikea tallennuskapasiteetti

Lisäksi kannattaa huomioida SD-kortin tallennuskapasiteetti. Jos kuvaat paljon videoita tai käytät RAW-tiedostoformaatteja, suurempi tallennuskapasiteetti voi olla tarpeen. Yleisesti ottaen kannattaa valita vähintään 32GB tai 64GB kortti, jotta tallennuskapasiteetti riittää pitkään.

Älä säästä muistikortissa

On myös tärkeää valita SD-kortti luotettavalta valmistajalta. Laadukkaat kortit kestävät pidempään ja ovat vähemmän alttiita datan menettämiselle. Suosittelemme valitsemaan kortin, joka on merkitty “Class 10” tai “UHS-I” tai “UHS-II” luokituksella.

Yhteenveto – SD kortti

Yhteenvetona voidaan todeta, että SD-kortin valinta riippuu siitä, minkä tyyppistä kameraa käytät ja mitä tallennat. Jos sinulla on vanhempi kamera, Class 10 -kortti riittää hyvin. Uudemmissa kameroissa kannattaa harkita UHS-luokkia, erityisesti silloin kun tallennat korkealaatuista videota. SD-kortin tallennuskapasiteetti on myös tärkeä tekijä, joten valitse kortti, joka tarjoaa riittävän tallennuskapasiteetin tarpeisiisi.

SD-kortin valinnassa kannattaa myös kiinnittää huomiota kortin nopeuteen ja luotettavuuteen. Laadukkaat kortit kestävät pidempään ja ovat vähemmän alttiita datan menettämiselle. Suosittelemme valitsemaan kortin, joka on merkitty “Class 10” tai “UHS-I” tai “UHS-II” luokituksella.

Vinkkejä käyttöön – sd kortti

  • Muista varmuuskopioida tiedostot säännöllisesti, jotta et menetä tärkeitä kuvia tai videoita.
  • Varmista, että SD-kortti on yhteensopiva kameran kanssa ennen kuin ostat sen.
  • Käytä kortinlukijaa tiedostojen siirtämiseen tietokoneelle, sillä se voi olla nopeampaa kuin kameran USB-liittimen käyttäminen.
  • Älä käytä SD-korttia eri kameroissa ilman että olet formatoinut sen ensin, sillä se voi aiheuttaa yhteensopivuusongelmia.
  • Toivottavasti tämä opas auttaa sinua valitsemaan sopivan SD-kortin kameraasi. Muista, että oikean kortin valinta on tärkeää, jotta voit tallentaa tärkeitä muistoja ilman katkoksia tai datan menettämistä.

SIVULINKKEJÄ:

Kuvagalleriat

Kuvauskalustoni

Minusta – tarinani

Vlogi

KUVAUSLINKIT

KAMERAT

Järjestelmäkamera – laadukkaita kuvia vaativille valokuvaajille

Käytetty järjestelmäkamera – kannattaako?

KUVAUSTARVIKKEET

Opas: ND suodin valokuvauksessa

SD kortti -opas – valitse käyttötarkoitukseesi sopiva kortti

 

KUVAUSTYYLIT

Luontokuvaus

10 parasta luontokuvaus vinkkiä – esimerkkikuvat!

Tee se itse piilokoju / kuvauskoju villieläinten kuvaukseen

Astrokuvaus

Astrokuvaus ei vaadi paljon kalustolta paljoa

Linnunradan valokuvau Suomessa

Hääkuvaus

Hääkuvaajana valinta

OPISKELU

Valokuvauskoulutus Suomessa 2023

 

MUU

Kattava opas: Kuinka valita hyvät liukulumikengät?

Lintujen ruokinta: pikaopas lintulaudan ruokintaharrastuksen pariin

  1. […] SD kortti -opas – valitse käyttötarkoitukseesi sopiva kortti […]

  2. […] SD kortti -opas – valitse käyttötarkoitukseesi sopiva kortti […]

  3. […] SD kortti -opas – valitse käyttötarkoitukseesi sopiva kortti […]

Olli Junes

I'm Olli Junes, location independent Growth Entrepreneur, currently living in Rovaniemi, Finland. I have over 10 years of sales experience* in B2C- and B2B growth companies. In this blog I will share my knowledge and expertise in Digital Marketing, Remote/Hybrid Working Culture and Sales/Marketing Strategies absolutely free.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more