Valokuvauskoulutus Suomessa 2023

Valokuvaus on taiteenlaji, joka yhdistää teknisiä taitoja ja taiteellista näkemystä. Tämän vuoksi monet ihmiset haluavat parantaa valokuvaustaitojansa ja saada lisäkoulutusta aiheeseen.

On monia erilaisia ​​vaihtoehtoja valita juuri sinulle sopiva valokuvauskoulutus, ja valitsemasi vaihtoehto riippuu elämäntilanteestasi, tavoitteistasi ja budjetistasi. Toiset hakevat vain uutta oppia, toiset taas hakeutuvat valokuvaajan ammatin pariin.

Tämä artikkeli auttaa kartoittamaan vaihtoehtoja valokuvauksen saralla, lopusta löytyy myös luontokuvaajille oma osionsa.

Valokuvauskoulutus hääkuva Olli Junes Photography

Perusteet haltuun ennen koulutukseen menoa

 

Aloittaaksesi, kannattaa tutustua perusopetukseen valokuvauksesta. Tämä voi sisältää peruskurssin digitaalisessa valokuvauksessa tai jopa peruskurssin analogisessa valokuvauksessa, jos haluat oppia vanhoista tekniikoista. Nämä kurssit ovat hyvä tapa saada yleiskuva valokuvauksesta ja oppia perusasiat kuvaamisesta, valaistuksesta ja kuvankäsittelystä. Peruskursseilla saat tehdä tehtäviä joita et tulisi muuten tehneeksi esimerkiksi histogrammin ymmärtämisestä ja valon värin, voiman ja suunnan lukemisesta. Opas erilaisiin kursseihin Suomessa ja verkossa löytyy tekstin alaosasta.

 

 

Oppimisen syventäminen lyhytkursseilla

 

Jos haluat syventää taitojasi, voit harkita jatkokurssin tai kursseja, jotka ovat erikoistuneet tiettyihin osa-alueisiin, kuten portfoliokurssit tai studiokuvauskurssit. Nämä kurssit tarjoavat tarkempaa ja syvällisempää tietoa tietystä valokuvausgenrestä tai tekniikasta. Kurssit päättyvät tyypillisesti lopputyöhön joihin kurssilla opittu kiteytyy. Lyhyt kurssit ovat mitaltaan päivästä viikkoon.

Valokuvauskoulutus Olli Junes photography Teeri Black Grouse

Valokuvausretket ja matkat

 

Voit harkita osallistumista valokuvausretkille tai -matkoille, joiden tavoitteena on antaa sinulle mahdollisuus soveltaa oppimaasi käytännössä. Nämä matkat voivat sisältää opastetun kuvaamisen ja mahdollisuuden keskustella muiden valokuvaajien kanssa ja jakaa tietoja ja taitoja.

 

Valokuvausmatkoja ulkomaille järjestetään pääosin luontokuvaajille räätälöityinä matkoina tai ryhmämatkoina.

 

Valokuvausmatkoiksi voidaan laskea myös päivämatkat kuvauskojuihin ja kansallispuistoihin. 

 

Ammattitason koulutus: yliopistot, ammatti- ja korkeakoulut

 

Jos haluat saada ammattitason koulutusta, voit harkita valokuvausopintoja korkeakoulussa tai ammattikoulussa. Nämä ohjelmat tarjoavat syvällistä ja monipuolista koulutusta ja antavat sinulle mahdollisuuden kehittää taitojasi ja oppia uusia tekniikoita ja trendejä. Ne voivat myös tarjota verkostoitumismahdollisuuksia ja tukea uran kehittämisessä valokuvausalalla.

 

Nämä opinnot ovat kestoiltaan viikosta jopa useampaan vuoteen ja ovat intensiivisyydeltään leppoisampia kuin lyhytkurssit joissa opittava puristetaan muutamaan päivään. 

 

Ammattiopinnoista voi saada opintopisteitä joita voit hyödyntää jatko-opinnoissa myöhemmin. 

 

Valokuvauskoulutus Olli Junes Photography

Verkko-opinnot kotisohvalta

 

Mikäli ylläolevat eivät sovi elämäntilanteesi, voit harkita valokuvauskursseja verkossa. Nämä vaihtoehdot tarjoavat sinulle mahdollisuuden oppia omalla tahdillasi ja sopivat hyvin niille, jotka haluavat oppiaa oppia valokuvausta kotoa tai eivät voi osallistua perinteisiin luokkahuoneessa tapahtuviin kursseihin. 

 

Verkko-kurssit tarjoavat monipuolisen valikoiman aiheita ja tasoja, ja niillä on usein interaktiivisia osia, kuten harjoituksia ja tehtäviä, joilla voit soveltaa oppimaasi.

 

Verkkokursseista löytyy intro ja arvosteluita joiden kautta kurssiin voit tutustua ennen kurssin ostamista. 

 

Valitse sinun tarpeisiisi sopiva koulutus

 

Valitse koulutus, joka sopii parhaiten tarpeisiisi. On tärkeää pohtia omaa tasoasi ja tavoitteitasi, ja valita koulutus, joka tarjoaa sinulle tarvitsemasi taidot ja haasteen. Liian helppo koulu tuskastuttaa ja vaikea koulu voi laskea kuvausmotivaatiotasi jos et pysy opetuksen perässä.

 

On tärkeää muistaa että valokuvaus on elinikäinen matka ja koulutus on avain taitojen ja näkemyksen kehittämiseen. Ota aikaa tutkia eri vaihtoehtoja ja valitse se, joka tarjoaa sinulle parhaan mahdollisuuden oppia ja kehittyä valokuvaajana. 

 

Muista, että aina on mahdollista jatkaa oppimista ja parantaa taitojasi, joten älä pelkää ottaa seuraavia askelia valokuvausmatkallasi.

 

Jos sinua kiinnostaa luontokuvaus, olen kirjoittanut helpon blogioppaan jolla pääset tutustumaan harrastuksen pariin.

Valokuvauskoulutus Andromedan galaksi ja Adobe Lightroom

Suomalaisia korkeakouluja, yliopistoja yhteisöjä ja yrityksiä, jotka tarjoavat valokuvausopintoja sekä verkkooppimisalustoja:

Kansalaisopistot:

HEO, Helsinki

Keski-Pohjanmaan Opisto, Kälviä/Kokkola

Kuusamo-opisto, Kuusamo

Kymenlaakson opisto, Inkeroinen/Kouvola

Laajasalon Opisto, Helsinki

Lahden kansanopisto, Lahti

Limingan Taidekoulu, Liminka

Muurlan opisto, Muurla

Paasikivi opisto, Turku

Voionmaan opisto, Ylöjärvi

Västra Nylands folkhögskola, Karjaa/Raasepori

 

Lista kansalaisopistoista joista lähes jokaisesta löytyy perustason valokuvauksen kursseja

 

Luontokuvausopinnot: Ammattiopistot, kansalaisopistot ja lyhytkurssit

Kansalaisopistot

 

Yritykset

Finnature, Pohjois-Pohjanmaa
 
 

 

Verkko-oppimisalustoja

 

Coursera – Coursera tarjoaa useita valokuvauskursseja eri kouluilta ja korkeakouluilta ympäri maailmaa.

Udemy – Udemy on verkkokauppa, joka tarjoaa tuhansia valokuvauskursseja eri tasoille ja budjeteille.

CreativeLive – CreativeLive tarjoaa live- ja tallennetut valokuvauskurssit ammattilaisilta ja alan huippuopettajilta.

Skillshare – Skillshare tarjoaa laajan valikoiman valokuvauskursseja, jotka keskittyvät erilaisiin teemoihin, kuten peruskuvaukseen, studiokuvaukseen ja ulkoilmakuvaukseen.

LinkedIn Learning – LinkedIn Learning tarjoaa valokuvauskursseja aloittelijoille ja ammattilaisille, ja voit käyttää sitä ilmaiseksi LinkedIn-tilisi kautta.

Puuttuuko listalta jokin? Laita meiliä niin päivitetään.