Lintujen ruokinta: pikaopas lintulaudan ruokintaharrastuksen pariin

Lintujen ruokintaopas

Lintujen ruokinta: pikaopas lintulaudan ruokintaharrastuksen pariin

Takapihan lintujen ruokintapiste on loistava tapa tuoda kauneutta ja elämää pihallesi samalla kun pääset lähelle luonnon viehättävimpiä olentoja. Jos et ole koskaan aiemmin harkinnut lintujenruokintalaitteen lisäämistä maisemaan, tämä opas kertoo sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää aloittaaksesi.

Talitiainen lintujen ruokintapaikalla

Aluksi: Lintujen ruokinta on loistava tapa nauttia luonnosta ja auttaa lintuja selviämään talven yli – tee se kuitenkin oikein

Jos olet joskus katsonut ikkunasi ulkopuolelle ja nähnyt linnun syövän lintulaudan tai ruokinta-automaatista, olet ehkä ajatellut itseksesi: “Haluaisin tehdä sen omalla pihallani.” Lintujen ruokinta on hauska ja palkitseva harrastus, jota kuka tahansa voi omalla pihallaan tai luvan kanssa harrastaa. Tässä on aloitusopas, joka auttaa sinua tulemaan lintujen ruokinnan harrastajaksi.

Suomen runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää sinnittelemään meille talveksi. Kylmyys, lyhyt valoisa aika, lumi ja jää heikentävät lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia. Talvehtiminen pesimäseuduilla voi kuitenkin olla linnuille turvallisempaa kuin raskaalle ja vaaralliselle muuttomatkalle lähteminen.

Perusasiat: Mitä tarvitset lintujen ruokinnan aloittamiseen?

Alkuun päästäksesi ensin sinun on ostettava syöttölaite / ruokinta-automaatti. Syöttölaitteita, lintulautoja ja ruokaa saa liki kaikista sekatavarakaupoista. Empiirinen testi osoittaa että valtakunnallisesti paras valikoima löytyy Puuilosta.

Syöttölaitteita on olemassa erilaisille siemenille ja jyville sekä ruokatangoille, joten on tärkeää tutustua ennen ostoa valikoimaan.

Yleistä ruokinta-automaateista

Suositeltavaa on käyttää ruokinta-automaattia, jonka säiliöstä ruoka valuu alareunassa oleviin kapeisiin kouruihin ruoan kulutuksen mukaan. Linnut istuvat kourun reunalla, jonka päällä oleva lippa räystäineen estää ruokaa kastumasta. Kun käytetään automaattia, jonka säiliö on suuri, ei ruokaa tarvitse olla lisäämässä koko ajan. Monissa tarjolla olevissa ruokinta-automaateissa on useita astinlautoja, ja telinettä pystyy tällöin käyttämään samanaikaisesti useampi lintu.

Kovasta muovista tai metallin ja muovin yhdistelmästä valmistetuista telineistä on tullut suosittuja niiden helppohoitoisuuden vuoksi: tällaisen laitteen puhdistaminen on helpompaa kuin puusta valmistettujen. Lisäksi ruokintapaikan “kuokkavieraat”, kuten oravat, harakat ja varikset, eivät pysty ruokailemaan kaikilla malleilla. Osa linnuista saattaa kuitenkin vieroksua keinotekoisesta materiaalista tehtyjä telineitä. Ruokintapaikan lintujen käyttäytymistä seurannut on voinut huomata, että varpuset valitsevat usein puusta valmistetun telineen ja näyttävät vieroksuvan muovi- ja metallitelineitä.

Lintujen ruokintaopas

Lintujen syöttölaitteen asentaminen: Minne syöttölaite sijoitetaan ja miten se täytetään?

Seuraavaksi sinun on valittava syöttölaitteen sijainti. On tärkeää sijoittaa syöttölaite paikkaan, jossa linnut tuntevat olonsa turvalliseksi ja josta ne pääsevät helposti käsiksi ruokaan. Lisäksi on järkevää hankkia oravalle oma kannellinen syöttölaite että pikkulinnut saavat ruokailla rauhassa.

Ruokintapaikan sijoittamisessa on syytä ottaa huomioon etäisyys rakennuksista. Jotta linnut eivät lennä ikkunoita päin, pitää etäisyyttä lähimpiin rakennuksiin olla ainakin kymmenen metriä. Ruokintapaikan lähellä tulee olla myös luontaista suojaa linnuille, esimerkiksi havupuita tai puskia. Paikka kannattaa valita myös niin, etteivät kissat pääse nappamaan ruokailijoita.

Omalla pihalla lintuja saa ruokkia vapaasti. Jos lintuja aikoo ruokkia taloyhtiön alueella, kannattaa pelisäännöt sopia taloyhtiön ja naapureiden kanssa. Jos ruokintaa suunnittelee kunnan maille, kannattaa asiaa tiedustella ensin kunnan ympäristöviranomaisilta.

Lintujen houkutteleminen: vinkkejä siitä, millaista ruokaa tarjota

Linnuille kelpaa monenlainen ruoka, kunhan se ei ole pilaantunutta eikä liian suolaista. Suosituimpia talvilintujen herkkuja ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali. Kauraa, hirssiä, hamppua, rypsiä ja pellavaakin voi kokeilla.

Kuorettomat auringonkukansiemenet vaikuttavat kalliimmilta kuin kuorelliset, mutta niillä on kiistaton etu: linnut voivat hyödyntää kaiken mitä tarjotaan, eikä roskaa synny.

Rasvasiementankoja ja talipalloja on tarjolla verkottomina ja verkollisina. Verkottomat ovat linnuille turvallisempia, koska verkkoon tarttumisen vaaraa ei ole. Verkottomista tuotteista syntyy luontoon myös vähemmän roskaa. Verkollisista tuotteista kannattaa poistaa verkot ennen tarjolle asettamista. Tämän jälkeen tangot ja pallot voi laittaa tarjolle muovitettuihin metalliverkkohäkkeihin.

Lintuja ei pidä ruokkia kinkunrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla, eikä millään, mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista. Linnut eivät myöskään yleensä syö ruista tai riisiä. Emme suosittele leivän tai leivänmurujen tarjoamista lintulaudalla, koska vaikka leipä täyttää vatsat, ei se ole linnuille kovin ravitsevaa.

Ruokinnalla tai sen läheisyydessä olisi hyvä olla tarjolla myös hienoa hiekkaa, jota linnut tarvitsevat lihasmahaansa ruoan jauhaantumisen edistämiseksi.

Lintujen ruokinta on palkitseva harrastus kaikenikäisille

Lintujen ruokinta on erinomainen tapa nauttia luonnosta ja päästä lähelle joitain höyhenkavereitasi. Se on myös loistava harrastus kaiken ikäisille ihmisille, joten se sopii täydellisesti myös perheille.


Useimmin kysytyt kysymykset – Lintujen ruokinta

Miten kauan ruokintaa tulisi jatkaa?

Kun talviruokinta on aloitettu, sitä ei pidä lopettaa ennen kevättä. Jos ruokinta on satunnaista, siitä ei ole linnuille mainittavaa apua. Ruokintaa ei kuitenkaan pidä jatkaa enää pesimäkauden alkaessa.

Kuinka usein lintulauta pitää puhdistaa?

Tärkein ja helpoin keino huolehtia lintujen terveydestä on käyttää ruokinta-automaattia, jossa linnut eivät pääse ulostamaan ruoan joukkoon. On tärkeää, että maaruokinta-alueet, ruokintatelineet ja telineiden alapuolelle jäävä maa puhdistetaan säännöllisesti vanhasta ruoasta ja lintujen ulosteista. Mikäli mahdollista, ruokintapaikan sijaintia voi vaihtaa muutaman metrin talven aikana. Erityisen tärkeää on huolehtia hygieniasta lämpiminä ja kosteina sääjaksoina, koska tällöin olosuhteet tautien tarttumiselle ovat hyvät.

Milloin talviruokinta kannattaa aloittaa?

Sopiva aika aloittaa talviruokinta on, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen. Otollinen aika saattaa siis vaihdella vuodesta toiseen.

Onko talviruokinnasta hyötyä linnuille?

Valtaosa Suomessa pesivistä linnuista ottaa syksyllä siivet alleen ja muuttaa etelään talveksi, mutta osa lajeistamme on sopeutunut sinnittelemään läpi talven hyisessä Pohjolassa. Näiden sinnikkäiden jääräpäiden ravinnonsaanti vaikeutuu huomattavasti päivien muuttuessa lyhyemmiksi ja kylmemmiksi. Ihmisen tarjoama talviruokinta voi auttaa monia lintuja selviämään pahimpien pakkasten yli.

Lähteet: 

https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta/

https://wwf.fi/uutiset/2020/02/tama-kaikki-sinun-pitaa-tietaa-lintujen-talviruokinnasta/

Published by

Olli Junes

Olli Junes on luontokuvaaja, entinen ammattihääkuvaaja, nykyisin digimarkkinoinnin ja myynnin yrittäjä. Luontokuvaus on henkireikä. Asun synnyinseudullani Rovaniemellä, jonne muutin 2021 keväällä takasin.
Luontokuvaaja naamioasussa suon päällä
Prev 10 parasta vinkkiä (+ huippuvinkki!) luontovalokuvauksen aloittamiseen!
Next Teeri
Teeri

Leave a comment