OLLI JUNES

Ensimmäinen moottorikelkka – ostajan opas

Table of Contents

Ensimmäinen moottorikelkka – ostajan opas – Valinta, erot ja harrastaminen

Moottorikelkkailu on hauska ja jännittävä harrastus, joka sopii erinomaisesti talviurheilun ystäville. Tässä oppaassa käydään läpi ensimmäisen moottorikelkan hankinnan tärkeimmät vaiheet, erilaisten moottorikelkkojen erot ja lyhyesti lajin harrastamisesta ja säännöistä.

1. Moottorikelkka valinta:

Valitessasi ensimmäistä moottorikelkkaasi on tärkeää miettiä, mihin tarkoitukseen kelkkaa tulet käyttämään. Ajatko moottorikelkalla pilkille, ajatko metsästä töitä, kuljetatko perhettä reki perässä, ajatko umpisessa vai reittiä pääosin.

Suosittuja ja luotettavia moottorikelkkavalmistajia ovat: Ski-Doo, Lynx, Polaris, Yamaha ja Arctic Cat.

Moottorikelkkoja on useita eri tyyppejä, ja ne on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin:

a. Reittikelkat (Trail): Reittikelkat soveltuvat parhaiten merkityille reiteille ja ovat hyvä valinta aloittelijoille. Ne ovat kevyitä, helppoja hallita ja yleensä edullisempia. Reittikelkat ovat lyhyitä ja soveltuvat kumpuilevaan ja lyhyeen patikkoon paremmin. Ovat vakaita ajaa.

b. Crossover-kelkat: Sopivat sekä reiteille että umpihankeen ajeluun. Kelkkojen suunnittelussa on tehty kompromisseja ominaisuuksien suhteen. Crossover -kelkkojen pidempi tela ja voimakkaampi moottori tekevät niistä monipuolisia kelkkoja jotka sopivat reitti- ja retkeilykäyttöön.

c. Umpisen- ja vuoristokelkat (Mountain): Suunniteltu erityisesti syvään lumeen ja jyrkkiin nousuihin ja mäkiin. Ne ovat kokeneempien kuljettajien suosiossa ja vaativat enemmän taitoa hallita. Ovat kiikkeriä ajaa.

d. Työkelkat (Utility): Näitä työkelkkoja käytetään yleensä metsätöihin tai suurempien kuormien vetämiseen.

2. Uusi vai käytetty moottorikelkka:

Budjetti on tärkeä tekijä kelkkaa valittaessa. Uudet kelkat ovat kalliimpia, mutta niissä on takuu ja ne ovat yleensä luotettavampia. Lähes kaikki valmistajat tarjoavat moottorikelkoille 4 tai 5 vuoden takuun. Takuu kattaa valmistusvirheet, ei ajovirheestä koituneita kolhuja.

Käytetyt kelkat voivat olla edullisempia, mutta niiden historiaa ja kuntoa on syytä tutkia tarkkaan. Ensimmäistä kelkkaa pohtivalle nelitahtikelkka on turvallinen valinta koska se on huoltovapaampi.

3. Koeajo:

Ennen ostopäätöksen tekemistä on suositeltavaa koeajaa useampi moottorikelkka. Koeajolla saat selville, miltä kelkan ajaminen tuntuu ja voit verrata eri malleja keskenään. Pohdi etukäteen maasto jossa ajat pääosin ja vie testattava kelkka sinne ajettavaksi. Voit myös kokeilla tuttujen kelkkaaa.

4. Tärkeitä ominaisuuksia:

Mieti, mitä ominaisuuksia arvostat moottorikelkassa? Tärkeitä tekijöitä voivat olla esimerkiksi teho, ajomukavuus, polttoaineenkulutus, varusteet tai huollettavuus.

Kaikista moottorikelkoista löytyy kädenlämmittimet mutta esimerkiksi takalaatikko tai takaistuin ei välttämättä tule mukana. Lisäksi jos haluat pohjalevyn, lisävalot tai puskurin, voit joutua ostamaan ne erikseen. Kannattaa ajotitaa nämä lisävarusteet uuden kelkan oston yhteyteen.

5. Budjetin jakaminen:

Muista,että moottorikelkan hankintaan liittyy muitakin kustannuksia kuin itse kelkan hinta. Varusteet, kuten kypärä, ajolasit, ajopuku, kengät ja käsineet, ovat välttämättömiä turvallisuuden kannalta.

Lisäksi sinun tulee huomioida kuljetusvälineen, kuten peräkärryn tai auton, hankinta sekä moottorikelkan huolto ja vakuutus. Kelkkaa ei myöskään voi säilyttää kerrostalon pihalla joten pohdi missä säilytät kelkkaa kesällä. Yksi vaihtoehto on viedä kelkka jonkun tutun pihalle, rahtilavojen päälle, pressun alle.

6. Tutustu moottorikelkkailun sääntöihin ja turvallisuuteen:

Maastossa moottorikelkkaa saa ajaa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Poikkeuksen säännöstä muodostaa alue, joka voidaan sulkea esimerkiksi ajoharjoittelua varten. Tällä alueella myös alle 15-vuotias saa harjoitella turvallista kelkkailua. Oma pihapiiri tai esimerkiksi peltoalue eivät täytä suljetun alueen kriteerejä. Suljetuksi alueeksi katsotaan esimerkiksi aidoilla rajattu alue, jolle pääsyä voidaan rajoittaa.

Virallisella moottorikelkkareitillä ajettaessa tulee olla vähintään T-luokan ajokortti. Virallinen moottorikelkkareitti on merkitty liikennemerkillä (D8). Jos ylittää moottorikelkalla tien tai lain sallimissa erityisissä poikkeustilanteissa ajaa tiellä, tulee olla vähintään T-luokan ajokortti. Ajokorttiluokat A1-, A2-, A- ja B- luokka sisältävät T-luokan ajo-oikeuden. AM luokan ajo-oikeudet (esim. mopokortti, mopoautokortti) eivät pidä sisällään T-luokan ajo-oikeutta.

Moottorikelkalla ajavan on opeteltava kelkan oikea ja turvallinen käyttö. Lisäksi on tiedettävä kelkkailun liikennesäännöt.
Lähde: https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/moottorikelkkailu/#a6a4b64c

7. Moottorikelkkailun harrastaminen:

Moottorikelkkailu on sosiaalinen harrastus, joten liity paikalliseen moottorikelkkakerhoon tai sosiaalisen median kelkkaryhmään tai tapaa muita harrastajia kelkkatapahtumissa. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden tutustua muihin kelkkailijoihin, oppia lisää lajista ja löytää parhaat paikalliset reitit.

Muista aina noudattaa turvallisuusohjeita ja kunnioittaa ympäristöä sekä muita ulkoilijoita.

8. Huolto ja säilytys:

Säännöllinen huolto pitää moottorikelkkasi kunnossa ja ehkäisee ennenaikaista kulumista.

Tutustu kelkkasi valmistajan huolto-ohjeisiin ja noudata niitä tarkasti. Talven jälkeen on tärkeää säilyttää kelkka oikein, jotta se pysyy hyvässä kunnossa seuraavaan kauteen asti.

Suojaa kesällä kelkka auringonpaisteelta, lämmönvaihteluilta ja laita tankkiin seisonnan ajaksi säilytysainetta ja irroita lataa akku ennen seuraavaa kautta.

Yhteenveto – moottorikelkka

Ensimmäisen moottorikelkan ostaminen on jännittävä kokemus, mutta se vaatii huolellista harkintaa ja tutkimusta. Käytettyä kelkkaa ostettaessa vastuu on sinulla ja valmistaudu kelkan mahdolliseen rikkoontumiseen ja pettymyksiin.

Tämän oppaan avulla voit tehdä harkittuja valintoja ja löytää itsellesi sopivan moottorikelkan, joka tarjoaa iloa ja hauskoja elämyksiä talvisessa luonnossa. Muista aina noudattaa turvallisuusohjeita, kunnioittaa muita ulkoilijoita ja ympäristöä sekä huoltaa kelkkaasi säännöllisesti. Näin varmistat, että moottorikelkkailusta tulee nautinnollinen ja turvallinen harrastus sinulle.

[elementor-template id=”6277″]

    Olli Junes

    I'm Olli Junes, location independent Growth Entrepreneur, currently living in Rovaniemi, Finland. I have over 10 years of sales experience* in B2C- and B2B growth companies. In this blog I will share my knowledge and expertise in Digital Marketing, Remote/Hybrid Working Culture and Sales/Marketing Strategies absolutely free.
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Read more