Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 -kokemuksia 1v käytön jälkeen

Luontokuvaaja naamioasussa suon päällä

Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS -kokemuksia 1v käytön jälkeen

Hankin Sonyn “kaksataa kuussatasen” vuosi sitten ja jaan käyttökokemuksiani objektiivista tässä artikkelissa. Kerron myös mitä lisävarusteita olen hankkinut objektiiviin käytön tueksi jotka ovat tuoneet lisäarvoa putken käyttöön.

Lyhyesti sanottuna Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS -teleobjektiivi on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi luontokuvauksessa. Putki on kohtalaisen kevyt, huipputarkentava ja laadukkaan oloinen, mielestäni G-Master -tasoa.

Olen käyttänyt objektiivia kesähelteellä ja -20’C asteen pakkasessa, vesisateessa ja lumisateessa. Seuraavassa arvostelen objektiivin luontokuvauksen näkökulmasta ja annan yksityiskohtaisia kokemuksia 1 vuoden käytön jälkeen.

Sony FE 200-600 mm Närhi piharuokinta Sony

Närhi kuvattuna piharuokinnaltamme keväällä 2023

Kuvanlaatu - Sony FE 200-600mm

Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS -teleobjektiivin kuvanlaatu on todella hyvä ja olen ollut todella tyytyväinen siihen, miten se on suoriutunut luontokuvauksessani. Olen kuvannut objektiivilla pääasiassa lintuja pihassa, luonnossa kävellen ja kojusta.

Kuvien terävyys on erinomainen, ja värilämpötila on tasapainossa. Objektiivin suuri polttovälialue (200-600mm) mahdollistaa kuvien ottamisen kauempaa, mikä ei häiritse luonnoneläimiä ja mahdollistaa luonnollisempien kuvien ottamisen. 

Kuvaan itse Sony A7IV:llä jossa olen ohjelmoinut napin taakse digitaalisen 1,4x -cropin, jolla pääsen lähemmäs kohdetta kuvaustilanteessa. Täytyy huomioida että croppaus kuvaustilanteessa pienentää myös lopullisen kuvan resoluutiota. Croppaus tuntuu auttavan myös silmätarkennuksessa haastavissa tilanteissa.

Sony FE 200-600 mm Orava piharuokinta

Orava kuvattuna piharuokinnaltamme keväällä 2023

Tarkennus - Sony FE 200-600mm

Objektiivin tarkennus on nopea ja tarkka, mikä on tärkeää luontokuvauksessa, jossa eläimet liikkuvat ja kuvaustilanteet ovat nopeita. Sony A7IV -kamerassa tarkennus kykenee uskomattoman hyvin seuraamaan kuvattavaa kohdetta ja pitämään sen tarkkana. 

Tarkennus pysyy hyvin liikkellä lentävissä linnuissa ja silmätakennus pitää ihmisissä, eläimimissä ja linnuissa kiinni luotettavasti. Olen kuvannut objektiivilla myös vähän urheilua ja tarkennus löytää itsensä luotettavasti. Aukko tosin ei ole riittävä sisäkuvaukseen urheilussa ja tätä täytyy kompensoida iso-herkkyydellä.

Objektiivi on terävä koko polttovälialueella enkä ole kokenut mitään ongelmia tarkennuksen kanssa käyttöaikana.

Kennovakautus - Sony FE 200-600mm

En lakkaa ihmettelemästä kennovakautuksen ja objektiivin vakautuksen yhteispeliä nykykameroissa. Hyppäsin pelilittömään maailmaan vuosi sitten ja tämä jaksaa edelleen hämmästyttää minua.

Olen kuvannut teräviä kuvia 1/60 valotusajalla käsivaralta 600mm:llä (!!!). Kyseinen tekniikka perustuu siihen että paikallaan olevaa kohdetta kuvataan kymmenen ruutua uloshengityksen aikana ilman jalustaa.

Objektiivissa on kolme kuvanvakautusmoodia joista olen käyttänyt kaikissa tilanteissa kakkosta koska se on osoittautunut käytössäni toimivimmaksi.

Sinitiainen piharuokinta Sony 200-600

Sinitiainen kuvattuna piharuokinnaltamme keväällä 2023

Rakenne - Sony FE 200-600mm

Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS -teleobjektiivin rakenne on kestävä ja sääsuojattu. Objektiivi tuntuu jämäkältä ja on mielestäni täysin G-Master tasoa vaikka virallisesti sitä ei olekaan. Olen kuvannut objektiivilla kokonaisen päivän lumisateessa. On tärkeää huomioida oikea kaluston kuivatus tuollaisten kuvauspäivien jälkeen.

Objektiivi on kevyt ottaen huomioon kuinka laajasta polttovälialueesta on kyse. Se mistä tykkään erityisesti on että putki ei ole ns. pumppuzoomi kuin vertailtavat kilpakumppaninsa.

Sony FE 200-600 mm kokemuksia

Kuvaus onnistuu kivirakalla lapsenkantorinkka selässä kesällä.

Sony FE 200-600 mm kokemuksia

Kiinnitä huomiota miten objektiivi sulautuu camo-pukuun. Kuvittele putki ilman camoasua.

Sony FE 200-600 mm kokemuksia

Liukulumikengillä objektiviin ja lapsenkantorinkan kanssa.

Sony FE 200-600 mm kokemuksia

Monopod helpottaa kuvausta jos olet löytänyt hyvän kuvauspaikan

Sony FE 200-600 mm Rolan Pro camo suoja kokemuksia

Sorsastuksen aloitusta kuvaamassa

Sony FE 200-600 mm Rolan Prokokemuksia

Hernepussijalustalta oravan kuvausta autosta. Kuvassa näkyy myös tarvikejalustakenkä sekä Rolanpro -camosuoja.

Käyttökokemukset - Sony FE 200-600mm

Olen tyytyväinen objektiiviin koska minun ei tarvitse arpoa mennessäni kuvaamaan, minkä teleobjektiviin otan mukaani.

Objektiivin paino ei ole liian raskas, joten sen käyttö onnistuu myös ilman jalustaa. Kuitenkin, pidemmän käytön jälkeen objektiivin paino voi alka rasittaa kättä, niskaa ja olkapäätä, joten pidemmille kuvaussessioille kannattaa harkita jalustan käyttöä. Tykkään itse kuvata monopodilla kun kuvaan liikkuen.

Objektiivin koko on verrattain iso ja pitkä, joten sen kuljettaminen voi olla haastavaa pituuden vuoksi.

Vastavalosuoja sisään käännettynä se ei mahdu kaikkiin kamerareppuihin. Valmistaudu siis päivittämään kamerareppusi samalla isompaan.

Hinta on objektiivin suurin heikkous. Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS -teleobjektiivi maksaa uutena n. 2000 euroa, mikä on korkeampi kuin monien muiden vastaavien objektiivien hinta.

Kuitenkin, korkea hinta on perusteltavissa paremmalla tarkennuksella ja vakautuksella ja  sillä että objektiivi on zoomatessa aina saman mittainen.

Hinta ja kilpailijat - Sony FE 200-600mm

Kirjoitushetkellä Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS objektiivin keskihinta uutena pyörii 1999€ tienoilla, käytettyjen alkaen 1650 eurosta.

Sony FE 200-600 mm kilpailijat

Kilpailevat objektiivit:

  • Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports: uusi 1499€, käytetty 1295€
  • Tamron 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD: uusi 1079€, käytetty 799€

Kummatkin kilpailevista objektiiveista ovat ns. pumppuzoomeja eli objektiivit zoomatessa pitenevät.

Kuvan lähde: https://mirrorlesscomparison.com/e-mount-lenses/sony-vs-sigma-vs-tamron-telephoto-zoom/

Käyttökokemukset 1,4x telejatkeen kanssa - Sony FE 200-600mm

Olen käyttänyt objektiivia lukuisia kertoja telejatkeen kanssa hämärässä ja täydessä auringonpaisteessa. Niinkuin telejatkeet tekevät, kuvien terävyys ja kontrasti sekä tarkennus kärsivät. Olen lukenut arvosteluja netistä että tarkennus pysyisi kunnossa ja varmasti näin voikin olla mutta ehkä ainoastaan täydessä auringonpaisteessa.

Jos et vielä omista yli 50 megapikselin kameraa, harkitsisin mielummin sen ostamista telejatkeen sijaan. Mielummin croppaan kuvaa digitaalisesti tai Lightroomissa, kuin laitan ylimääräistä lasia objektiivin ja kennon väliin. Jos megapikseleitä on 30 tai alle, voi kuvan resoluutio tippua verrattain alas.

Sony FE 200-600 mm Rolan Pro camo suoja kokemuksia

Objektiivi ilman camo-suojaa

Sony FE 200-600 mm Rolan Pro camo suoja kokemuksia

Objektiivi camoteipin kanssa

Objektiivi Rolanpro Camosuojan kanssa

Suositeltavat lisävarusteet - Sony FE 200-600mm

iShoot -jalustakenkä

Kannattaa hommata jalustakenkä alkuperäisen tilalle. Jalustakengässä on Arca Swiss -kiinnitys ja mahdollistaa objektiivin liittämisen suoraan jalustaan ilman lisäkilkkeitä.

RolanPro camosuoja

Valkoinen objektiivi metsässä on omiaan hätistämään linnut karkuun. Rolanpron suojia myy Fotonordic, omani tilasin Alibabasta koska heidän varastonsa oli putken osalta loppu.

Topaz AI

Olen käyttänyt Topazin sovelluksia vajaan vuojen ja täytyy sanoa niiden olevan ns. gamechanger. 

Topazin sovellukset toimivat saumattomasti Lightroomin kanssa ja niillä olen pelastanut monta kuvaa jotka muuten eivät terävyytensä vuoksi olisi menneet raakauksesta läpi.

Yhteenveto - Sony FE 200-600mm

Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS -teleobjektiivi on erinomainen valinta luontokuvaajille, jotka haluavat saada tarkkoja ja huippulaadukkaita kuvia. 

Objektiivin suuri polttovälialue, nopea tarkennus ja kestävä rakenne tekevät siitä erittäin monipuolisen ja käyttökelpoisen luontokuvauksessa.

Objektiivin suuri koko ja paino voivat olla haastavia kuljetuksen ja käytön kannalta, mutta sen huippulaadukkaat ominaisuudet ovat korvanneet nämä haitat. 

Kokonaisuutena Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS -teleobjektiivi on erinomainen valinta luontokuvaukseen, vaikka sen hinta on korkeampi kuin vastaavien. Jos lompakkosi kestää muutaman satasen, voi käytettynä tätä putkea löytyä hyvinkin huokeaan hintaan.

Tervetuloa sivustolleni!

Uskon että löydät allaolevasta linkkilistasta mielenkiintoista luettavaa:

Sivulinkkejä

Kuvagalleriat

Kuvauskalustoni

Minusta – tarinani

Vlogi

kamerat

Järjestelmäkamera – laadukkaita kuvia vaativille valokuvaajille

Käytetty järjestelmäkamera – kannattaako?

Kuvaustarvikkeet

Opas: ND suodin valokuvauksessa

SD kortti -opas – valitse käyttötarkoitukseesi sopiva kortti

Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 -kokemuksia vuoden käytön jälkeen

Parhaat valokuvausvarusteet 2022-2023 (EISA-palkitut)

Luontokuvaus

10 parasta luontokuvaus vinkkiä – esimerkkikuvat!

Tee se itse piilokoju / kuvauskoju villieläinten kuvaukseen

Astrokuvaus

Astrokuvaus ei vaadi paljon kalustolta paljoa

Linnunradan valokuvau Suomessa

Hääkuvaus

Hääkuvaajana valinta

valokuvauksen opiskelu

Valokuvauskoulutus Suomessa 2023

Retkeily

Lintujen ruokinta: pikaopas lintulaudan ruokintaharrastuksen pariin

kahviharrastus

Kuinka valmistaa täydellinen americano Sage Barista Pro -keittimellä

Sage Barista Express – Ensimmäinen kahvinkeitin?

TYÖELÄMÄ
 
MUU

Kattava opas: Kuinka valita hyvät liukulumikengät?

Ensimmäinen moottorikelkka – ostajan opas

4 vuoden käyttökokemus: Deuter Kid Comfort 3

Published by

Olli Junes

Olli Junes on luontokuvaaja, entinen ammattihääkuvaaja, nykyisin digimarkkinoinnin ja myynnin valmentamisen yrittäjä Resaco -nimisessä yrityksessä. Olli asuu Rovaniemeltä jossa tekee täysipäiväisenä digitaalisena nomadina töitä ja elää todeksi työelämän murrosta yrityksessään.
Americano ohje Sage Barista Express Sage Barista Pro Etätyöt ilman koulutusta
Prev Valmista americano kahvi Sage Barista Express ja Pro -keittimellä
Next Sage Barista Express - ensimmäinen baristakeitin?
Americano ohje Sage Barista Express Sage Barista Pro

Leave a comment